De renovatie

Crematorium en Uitvaartcentrum Zaanstad sluit van 25 maart tot en met 4 augustus 2024 de deuren voor een grote renovatie. Ondanks de rijke geschiedenis van Crematorium Zaanstad van ruim dertig jaar in de regio, voldeed het oude pand niet meer aan onze groeiende ambities en de veranderende klantwensen. Het pand wordt volledig getransformeerd naar een eigentijds en duurzaam uitvaartcentrum dat beter aansluit bij de wensen en behoeften. 

Wilt u op de hoogte blijven van de renovatie?

In de videoreeks ‘Transformatie Crematorium Zaanstad’ nemen we u mee in de voortgang van onze renovatie, waarbij we onderwerpen bespreken die een belangrijke rol spelen tijdens de renovatie. Denk hierbij aan de multifunctionele inrichting van onze ruimtes en het biofilisch design, waarbij we de natuur van buiten naar binnen halen. Hieronder vindt u de verschillende onderwerpen die centraal staan.

Bekijk ons Youtube kanaal

Afl. 1: Renovatie

Crematorium Zaanstad is al ruim dertig jaar een begrip in de regio, maar voldeed niet meer aan onze groeiende ambities en veranderende wensen. Om het nieuwe pand zo goed mogelijk te laten aansluiten op de wensen vinden we het belangrijk om te luisteren naar de feedback van nabestaanden en uitvaartondernemers. In aflevering 1 van onze videoreeks vertelt Nico Zuurendonk, manager van Crematorium Zaanstad, over de doelstellingen van de renovatie en hoe we de wensen gaan doorvoeren.

Bekijk Aflevering 1: interview met Nico Zuurendonk

‘Het pand wordt volledig getransformeerd naar een eigentijds en duurzaam uitvaartcentrum.’

Nico Zuurendonk, manager Crematorium Zaanstad

Afl. 2: Architectuur van het pand

Voor het ontwerp van het nieuwe pand schakelden we architectenbureau Doepel Strijkers in. Zij maakten een ontwerp dat een nieuwe identiteit geeft aan het gebouw. Natuurlijke elementen spelen daarin een belangrijke rol. Deze natuurlijke elementen hebben niet alleen een esthetisch doel, maar ook een functioneel doel. Denk bijvoorbeeld aan een houten pergola die meerdere in- en uitgangen mogelijk maakt, maar ook dient als zonwering. 

Bekijk Aflevering 2: interview met Doepel Strijkers architecten

‘Het concept laat een naadloze overgang tussen de natuurlijke omgeving en het binnen interieur zien.’

Doepel Strijkers architecten

Afl. 3: Tuin en groenarchitectuur

Het biofilisch design staat centraal in het ontwerp van het crematorium. Dat betekent dat we de verbinding met de natuur versterken, door buiten en binnen te integreren. Dit creëert rust en een gevoel van verbondenheid. Vanuit het crematorium is er straks uitzicht op de prachtige tuinen rondom het pand, maar ook binnen is er veel groen te vinden, zoals binnenplanten die een natuurlijke scheidingswand vormen. 

Bekijk Aflevering 3: Tuin en groenarchitectuur

‘We versterken de verbinding met de natuur door buiten en binnen te integreren.’

Landschapsarchitectenbureau MADMA

Afl. 4: Multifunctionele ruimtes

Tijdens de renovatie worden verschillende ruimtes heringericht met als doel ze multifunctioneel te maken. Op deze manier kunnen de ruimtes volledig worden afgestemd op de specifieke wensen van nabestaanden. Dit varieert van het creëren van een intieme sfeer, waarbij we gebruikmaken van de sfeervolle tuin, tot een plechtigheid voor een groter gezelschap. 

Bekijk Aflevering 2: multifunctionele ruimtes in Crematorium Zaanstad

‘Door onze ruimtes multifunctioneel in te zetten, kunnen we plechtigheden zo persoonlijk mogelijk maken.’

Nico Zuurendonk, manager Crematorium Zaanstad

Audiovisuele mogelijkheden

Als crematorium streven we ernaar een afscheid zo persoonlijk mogelijk te maken. Daarom gaan we aan de slag met onze audiovisuele mogelijkheden. Door het integreren van technologie willen we bijzondere ceremonies mogelijk maken. In het ontwerp staat bijvoorbeeld licht en geluid centraal, maar ook LED schermen die zijn weggewerkt achter spiegelwanden. Binnenkort vertellen we meer over dit onderwerp in onze video. 

‘Door de integratie van technologie in het ontwerp, streven we ernaar een afscheid zo persoonlijk mogelijk te maken.’

Nico Zuurendonk, manager Crematorium Zaanstad

Duurzaamheid

Crematorium Zaanstad is een onderdeel van PC Uitvaart, dat streeft naar verduurzaming met als doel om in 2030 volledig klimaatneutraal te zijn. Tijdens de renovatie is circulariteit dan ook een belangrijk aspect. Zowel in het pand als in de tuinen worden diverse materialen hergebruikt. Er komen zonnepanelen op het dak en in het nieuwe pand gaan we restwarmte uit de crematieoven gebruiken om het pand te verwarmen. Binnenkort vertellen we meer over dit onderwerp in onze video. 

‘We hebben als doel om in 2030 volledig klimaatneutraal te zijn.’

Nico Zuurendonk, manager Crematorium Zaanstad

Samen maken we het bespreekbaar

Laat u inspireren door alle mogelijkheden